گوش دادن به صحبتهای همسرتان خیلی از اختلافات شما را حل میكند.
بعد از سالها تجربه در زمینه مسایل زناشویی و حل اختلافات آنها و حتی آمادهسازی زوجهای جوان برای یك زندگی مشترك، به این نتیجه رسیدم كه مشكل اساسی زوجها در این است كه آنها یاد نگرفتهاند به صحبتهای یكدیگر گوش كنند. شاید فكر كنید دوران نامزدی بهترین دوران زندگی شما بوده است، ولی آیا میدانید چرا؟ بله، كاملا واضح است چون در این دوران هر دوی شما با تمام وجود سعی میكردید به حرفهای یكدیگر گوش كنید و بهترین رفتار را از خود نشان دهید. ولی اكنون بعد از سالها زندگی دچار گرفتاریهای مالی، شغلی، اجتماعی و مسایل مربوط به فرزندان شدهاید و فرصت كافی برای یكدیگر ندارید. یكی از عوامل بسیار مهم برای داشتن یك ازدواج موفق شنیدن و گوش دادن به صحبتهای طرف مقابل است.
به این مثال ساده توجه كنید: خانمی از شوهرش میخواهد كه آشغالها را بیرون ببرد. اگر شوهر در همان لحظه به هر دلیلی نخواهد این كار را انجام دهد، بهترین كاری كه میتواند بكند این است كه پاسخ او را بدهد و بگوید: “همین الان میخواهی این كار را بكنم یا اگر چند دقیقه طول بكشد عیبی ندارد.” همین تكنیك بسیار ساده، یعنی تكرار سوال او و یا پاسخ دادن فوری به او باعث میشود از بروز خیلی اختلافات جلوگیری شود. وقتی شوهر اینطور با همسرش برخورد میكند به او نشان میدهد كه برای حرفهای او ارزش قایل است. درست است كه شوهر بالاخره آشغالها را بیرون میبرد ولی در اصل به طور كاملا محترمانه هر موقع خودش بخواهد این كار را انجام میدهد. بنابراین اینگونه مسایل را میتوان تنها با گوش دادن و جواب فوری دادن به راحتی و بدون جر و بحث كردن حل كرد.
با تمام وجود به حرفهای همسرتان توجه كنید
خیلی از مواقع است كه وقتی همسرتان با شما صحبت میكند، شما به جای اینكه به او كاملا گوش دهید به فكر این هستید كه چه پاسخی به او بدهید و یا اینكه چگونه از خود دفاع كنید. در این حالت مغز شما در حال فكر كردن است و ممكن است وسط حرف او نیز بپرید و با عصبانیت بگویید: “قبلا هم این حرفها را شنیدهام.” و بعد شروع به جواب دادن و جر و بحث كردن كنید. گوش دادن واقعی موقعی صورت میگیرد كه شما به طرف مقابلتان علاقه داشته باشید.
با گوش دادن برای او ارزش قایل میشوید
اگر طرف مقابلمان در حال صحبت كردن باشد و ما مشغول انجام كاری باشیم، در اصل به گفتههای او توجه نمیكنیم. شاید بگویید من با گوشهایم كاملا حرفهای او را میشنوم و كارهایم را نیز انجام میدهم ولی به راستی اینطور نیست و شما با تمام وجود صحبتهای او را میشنوید و برای او ارزشی قایل نمیشوید. وقتی در حال ظرف شستن، جارو زدن و روزنامه خواندن هستید، نمیتوانید با تمركز كامل به صحبتهای او گوش دهید. همواره به خاطر داشته باشید فردی كه در حال صحبت است، از شما انتظار دارد كاملا به او توجه كنید و صحبتهای او را جدی بگیرید.
گوش دادن مانند باز و بسته كردن شیر آب نیست كه هر موقع دوست داشتید گوش كنید و هر موقع نخواستید گفتههای او را قطع كنید و خودتان به صحبت كردن ادامه دهید. شما باید در درون خود حسی را به وجود آورید كه نسبت به طرف مقابلتان علاقهمند شده و با اشتیاق به صحبتهای او گوش دهید. همین اشتیاق باعث میشود كه به یكدیگر نزدیكتر و صمیمیتر شوید. گوش دادن بدان معنا نیست كه اصلا اظهارنظر نكرده و عقایدتان را ابراز نكنید. منظور این است كه كاملا به طرف مقابل خود توجه كرده و با او احساس نزدیكی و صمیمیت كنید. در این حالت طرف مقابل متوجه میشود كه شما واقعا به او اهمیت میدهید و برای او ارزش قایل هستید.
گرچه شنونده واقعی بودن زیاد هم آسان به نظر نمیآید ولی با تمرین این مهارتها به تدریج میتوانید در این كار پیشرفت كنید و از بودن در كنار همسرتان یك عمر لذت ببرید. حال كه یاد گرفتید چگونه به صحبتهای یكدیگر گوش دهید، احساس نزدیكی بیشتری با همسرتان پیدا میكنید و احتمالا میخواهید بهترین دوست او نیز باشید. بنابراین برای اینكه بهترین دوست همسرتان نیز باشید، به این توصیههای ارزشمند توجه كنید:
با یكدیگر بیشتر وقت بگذرانید
دكتر اسمالی بعد از سالها فعالیت در زمینه خانواده موفق بدین نتیجه رسید خانوادههایی كه از رابطه خود كاملا راضیاند، افرادی هستند كه از كنار هم بودن لذت میبرند و سر خود را بیش از حد در بیرون از منزل گرم نمیكنند. گرچه همه افراد یك سری علایق شخصی دارند، ولی زن و شوهرهای موفق بیشتر دوست دارند با هم وقت بگذرانند. دكتر اسمالی معتقد است گاهی اوقات رفتن به اردو و در چادر زندگی كردن برای زن و شوهرها بسیار مفید است. زیرا آنها یاد میگیرند در شرایط سخت نیز از خود خلاقیت نشان دهند و كارها را به صورتی دوستانه با هم تقسیم كنند تا همه چیز به خوبی پیش رود.
مشكلات زندگیتان را با هم حل كنید
همانطور كه دكتر اسمالی معتقد است: “هیچ كس دوست ندارد در زندگی دچار غم و غصه شود،” ولی اگر به اجبار در زندگی دچار بحران شدید، یكدیگر را تنها نگذارید و پشت هم باشید. همین عمل باعث میشود پایههای زندگی مشتركمان محكمتر بنا شود.
تصمیمگیریهای مهم زندگیتان را با هم انجام دهید
هیچگاه به تنهایی در موردی تصمیم نگیرید. هر موقع هر دوی شما به توافق رسیدید، بعد آن را به اجرا درآورید. این مورد یكی از اصولی است كه در ازدواج موفق بسیار موثر است. همین امر باعث میشود ارتباط بین زوجین عمیقتر شود و یكدیگر را بهتر درك كنند. بنابراین با یكدیگر نزدیكتر و صمیمیتر خواهند شد.
با یكدیگر شوخی كنید
با یكدیگر شوخی كنید و طرف مقابلتان را بخندانید. اگر به خاطر داشته باشید در دوران نامزدی بیشتر این كار را میكردید. سعی كنید این كار ساده را همواره در زندگی خود انجام دهید.
برای او لطیفه تعریف كنید و حرفهای خندهدار بزنید تا به هر دوی شما بیشتر خوش بگذرد و بیشتر به یكدیگر علاقهمند شوید.
به تفاوتهای شخصیتان توجه كنید
شما و همسرتان با دو شخصیت و دو رفتار متفاوت با یكدیگر ازدواج كردهاید. شما میتوانید با خواندن كتابهایی در زمینه خانواده موفق متوجه اینگونه تفاوتهای شخصیتان شوید و به جای اینكه مرتب نقاط ضعف همسرتان را به رخ او بكشید و در حال انتقام گرفتن از او باشید، روی نقاط ضعف و قوت یكدیگر كار كنید و باعث پیشرفت و رشد شخصیتیتان شوید. تصور نكنید تنها به دلیل اینكه در كنار همسرتان هستید و با او زندگی میكنید، بنابراین دوست او نیز هستید. در زندگی مشترك باید یاد بگیرید صبر داشته باشید، همسرتان را درك كنید و همواره با عشق و محبت با او برخورد كنید تا به یك زندگی ایدهآل دست یابید.
مهتاب علیمرادی
مجله موفقیت – شماره ۱۲۳ – تیرماه ۸۶
آوای موفقیت با مهتاب علیمرادی
روانشناس و مشاوره خانواده و پیشرفت فردی
مدیر مسئول و نویسنده خودسازی
۶۶۴۱۹۰۶۱(۰۲۱)