سوال اغلب والدین این است چه كار كنیم تا رابطه ما با فرزندانمان بهتر و صمیمیتر شود؟ گاهی اوقات والدین آنقدر خسته و ناامید میشوند كه به راستی نمیدانند چهكار باید بكنند. برای اینكه بتوانید بهتر با فرزندانتان رفتار كنید و برای او مانند یك دوست صمیمی باشید، به نكات مهم زیر دقت كنید:
همواره با خونسردی و آرامش كامل با فرزندتان برخورد كنید. هرگاه از بچهها در هر سن و سالی سوال میشود پدر و مادرتان چگونه با شما صحبت كنند تا رابطهای دوستانه با یكدیگر داشته باشید، آنها جواب میدهند:
“چهقدر عالی میشد اگر پدر و مادرم مانند یكی از دوستان صمیمیام كنارم مینشست و با خونسردی كامل به حرفهای من گوش میداد!” كاملا درست است اغلب والدین وقتی فرزندشان در مورد یك موضوع مهم و جدی صحبت میكند، به یكباره از كوره درمیروند و سریع اظهارنظر میكنند و اصلا فرصت كافی به او نمیدهند تا گفتههایش را به پایان ببرد. هیچگاه صحبتهای او را قطع نكنید. بگذارید با آسودگی خیال با شما درددل كند. اگر چند بار در مورد كارهایش صحبت كند و متوجه شود شما عصبی هستید و طاقت كارها و رفتار او را ندارید خیلی زود از شما فاصله میگیرد و جایتان را شخص دیگری میگیرد. بسیار واضح و شفاف از او بپرسید چه میخواهد و كاملا منظورش چیست؟ آیا احتیاج به راهنمایی شما دارد؟ اگر ادعا كرد نیاز ندارم، این كار را به اجبار انجام ندهید، چون فایدهای ندارد. این حقیقت را فراموش نكنید كه شما از او بزرگتر و باتجربهتر هستید، پس همواره با متانت و آرامی با او رفتار كنید تا او روز به روز به شما نزدیكتر شده و با شما احساس صمیمیت كند و هیچ كاری را از شما پنهان نكند. برای داشتن چنین رابطهای با فرزندتان به توصیههای زیر دقت كنید:
با فرزندتان ارتباط بیشتری برقرار كنید.
این ارتباط بدان معنا نیست كه در تمام امور او دخالت كنید و آزادی را از او سلب كنید و یا آنقدر از او انتظار داشته باشید تا او احساس عدم اعتماد به نفس كند و دیگر با شما احساس راحتی نكرده و از شما دور شود. هنگامی كه گفته میشود با او بیشتر ارتباط برقرار كنید، یعنی اوقات بیشتری را با او سپری كنید و مانند یك دوست با او رفتار كنید. همه والدین به دنبال راههایی برای نزدیك شدن به فرزندانشان هستند و حتی برای این كار پرسوجو نیز میكنند و در آخر بدین نتیجه دست مییابند كه باید بیشتر با یكدیگر وقت بگذارند، آنها میتوانند با هم به سینما بروند، تنیس بازی كنند، به پارك بروند و یا حتی با هم كیك درست كنند. شما هم میتوانید فكر كنید و به دنبال كارهایی بروید كه مورد علاقه هر دوی شماست. اصلا به دنبال هدفی خاص نباشید، تنها از بودن در كنار هم لذت ببرید. با این عمل او به طور ناخودآگاه به شما نزدیك شده و وارد یك رابطه جدید میشود. همین كار اولین قدم برای نزدیكی شما به یكدیگر است. از هر موقعیتی استفاده كنید و فعالیتهای مورد علاقهتان را انجام دهید. البته به شرط آنكه از این فرصت سوءاستفاده نكنید و خستگیها و تنشهای روزمره را به سر او نریزید. با آرامش و خونسردی كامل در كنار او باشید تا او تنها شما را تكیهگاه خود بداند.
با بروز تغییرات در فرزندتان، شما نیز باید روش تربیتیتان را تغییر دهید.
همانطور كه میدانید نوجوانان در این سن و سال از لحاظ جسمانی، احساسی، فكری، جنسی و… تغییرات عمدهای میكنند. این دوره بحرانیترین زمان برای هر فردی است. آیا شما به عنوان پدر و مادر با این تغییرات به خوبی كنار میآیید؟ در مورد آن كمی فكر كنید. هنگامی كه فرزندتان دچار چنین تغییرات عمدهای میشود، شما نیز باید تغییر رفتار دهید و با او به تناسب سن و سال و شرایط روحی و روانی او برخورد كنید. اگر خودمان دچار مشكل باشیم و تغییرات لازم را در رفتارمان ایجاد نكنیم، متاسفانه تاثیرات جبرانناپذیری را بر روی فرزندانمان خواهیم گذاشت. یكی از وظایف مهم والدین این است كه یاد بگیرند خود را با شرایط جدید وفق دهند و در صورت لزوم روش تربیتی خود را به طور مداوم تغییر دهند تا نتیجه مطلوب را كسب كنند.
با جان و دل به حرفهای او گوش دهید.
اگر به راستی به دنبال این هستید كه به فرزندتان نزدیك شوید و رابطهتان بهتر و صمیمیتر شود، به جای اینكه مرتب از او ایراد بگیرید به درددلهای او گوش دهید. اغلب والدین اینطور فكر میكنند كه ما بیشتر تجربه داریم، پس باید بیشتر صحبت كنیم و آنها را در جریان تمام امور قرار دهیم. با این رفتار فرزندتان احساس میكند زیر سلطه شماست و یك حالت دیكتاتوری پیش میآید. ولی وقتی شما به گفتههای او با دقت و اشتیاق كامل گوش بدهید و حتی برای چند دقیقه خود را جای او بگذارید، اینطور به او القا میكنید كه تو برای من باارزشی و من به گفتههای تو احترام میگذارم. پس برای داشتن ارتباطی گرم و دوستانه، كاملا به حرفهای او گوش دهید.
رفتار خود را مورد ارزیابی قرار دهید.
واقعا ببینید از تغییر رفتارتان نتیجه لازم را گرفتهاید؟ برای گرفتن پاسخ، به عقب برگردید و رفتارتان را مورد ارزیابی قرار دهید. چه كارهایی انجام دادهاید و چه نتایجی گرفتهاید؟
با خودتان روراست باشید. شما میتوانید با مشاهده عملكرد فرزندتان به نقایص خود پی ببرید. اگر به راستی میخواهید شاهد تغییرات عمدهای در فرزندتان باشید، ابتدا باید خود تغییر كنید.
همواره به خاطر داشته باشید كه بچهها نظارهگر اعمال و رفتار ما هستند، پس بهتر است گاهی اوقات نظر آنها را در این مورد جویا شوید. به عنوان مثال از آنها بپرسید: “من این روزها تمام تلاش خود را میكنم تا بتوانم با تو بهتر و صمیمیتر شوم. اگر فكر میكنی بعضی از كارهای من اشتباه است من كاملا آمادهام تا نظراتت را بشنوم.” مطمئن باشید پاسخهای ریزبینانه آنها شما را متعجب خواهد كرد. بنابراین به خاطر داشته باشید كه فرزندانتان نهالهایی هستند كه شما آنها را پرورش میدهید. این كار را با هوشیاری و آرامش كامل انجام دهید تا در آینده شاهد شكوفایی هر چه بیشتر آنها باشید.
مهتاب علیمرادی
مجله موفقیت – شماره ۱۶۴ – فروردین ماه ۸۸
آوای موفقیت با مهتاب علیمرادی
روانشناس و مشاوره خانواده و پیشرفت فردی
مدیر مسئول و نویسنده خودسازی
۶۶۴۱۹۰۶۱(۰۲۱)